Sposób przygotowania:
Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Mąkę mieszamy z cukrem różanym i proszkiem do pieczenia i wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat, chwilkę siekamy i zagniatamy już rękoma ciasto, tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką kształt serca. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, można również udekorować cukrowymi ozdobami. Ciastko odstawiamy, żeby lukier stężał. Tradycyjny biały lukier otrzymamy przez ucieranie cukru pudru z mlekiem. Cukier puder dodajemy stopniowo (np. po 1 łyżce). Można dodać kilka kropel dowolnego aromatu. Lukier czerwony otrzymamy ucierając sok malinowy z cukrem pudrem. Lukier różowy uzyskamy ucierając mleko zmieszane z sokiem malinowym z cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
monikaT83