Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Różane ciasteczka z malinowym lukrem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, mięciutkie, pulchne ciasteczka polane przepysznym lukrem na bazie soku malinowego, niebo w gębie

Różane ciasteczka z malinowym lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różane ciasteczka z malinowym lukrem

 

  • 150g zimnego masła,
  • 75g cukru z płatków róży,
  • 225 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 żółtko,
  • kilka kropel aromaty waniliowego,
  • Lukier 1:
  • 1 łyżka mleka,
  • 1,5 łyżki soku malinowego,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • Lukier 2:
  • 1 łyżka mleka,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • Lukier 3:
  • 1 łyżka soku malinowego,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • cukrowe serduszka,
  • cukrowe perełki

 

Sposób przygotowania:

Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Mąkę mieszamy z cukrem różanym i proszkiem do pieczenia i wysypujemy ją na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtko, aromat, chwilkę siekamy i zagniatamy już rękoma ciasto, tworzymy kulę, zawijamy ją w folię i zostawiamy w lodówce na co najmniej godzinę, Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką kształt serca. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, można również udekorować cukrowymi ozdobami. Ciastko odstawiamy, żeby lukier stężał. Tradycyjny biały lukier otrzymamy przez ucieranie cukru pudru z mlekiem. Cukier puder dodajemy stopniowo (np. po 1 łyżce). Można dodać kilka kropel dowolnego aromatu. Lukier czerwony otrzymamy ucierając sok malinowy z cukrem pudrem. Lukier różowy uzyskamy ucierając mleko zmieszane z sokiem malinowym z cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Mąkę mieszamy z cukrem różanym i proszkiem do pieczenia
Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Wówczas dodajemy żółtko, aromat, chwilkę siekamy i zagniatamy już rękoma ciasto
Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremką kształt serca.
Różane ciasteczka z malinowym lukrem
Po upieczeniu studzimy i polewamy lukrem, można również udekorować cukrowymi ozdobami