Sposób przygotowania:
Róże karnawałowe 5
Z podanych składników zagniatamy ciasto , ma być niezbyt twarde w razie potrzeby dodajemy trochę śmietany i wkładamy do lodówki na ok.2 godziny. Po tym czasie stolnicę posypujemy mąką i raz jeszcze zagniatamy ciast ,na koniec tłuczemy go wałkiem żeby nabrało powietrza. Odkrawamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 mm. Wykrawamy kółka szklanką ,literatką i kieliszkiem. Brzegi krążków nacinamy nożem po czym składamy różę, od największego kółka do najmniejszego i przyciskamy mocno palcem na środku aby się nam krążki ładnie skleiły. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem z dodatkiem odrobiny wanilii dla lepszego smaku. Środek róży możemy udekorować konfiturą. Z tego samego ciasta możemy zrobić też faworki wychodzą przepyszne.
MagdaMM
kontakt1982
śliczne,to dopiero jest wyzwanie
2milutka
zewa
No właśnie, skoro to przepis na róże, to zdjęcia poszczególnych etapów powinny przedstawiać wykonanie róż a nie faworków.
halcia76
Wiem ,że zdjęcia są nie na temat ale moje zdolne dziecko z rozpędu je wykasowało . Za parę dni i tak będę na pewno piec je jeszcze raz to dorzucę fotki
halcia76
Wycinam trzy różnej wielkości kółka (szklanką, literatką i kieliszkiem),brzeg każdego kółka nacinam nożem co ok.1cm na głębokość około 1/2 cm. Następnie składam je jedno na drugim i mocno przyciskam palcem na środku aby się zlepiły. No i na końcu oczywiście smażę.