Sposób przygotowania:
Róże na walentynki
Przygotowujemy wszystkie składniki: mąkę wysypujemy na stolnice, wbijamy żółtka, dodajemy spirytus, aromat, jogurt i małą szczypte soli - potrzeba nam 3 minutki.
Zagniatamy jednolite ciasto - potrzeba 5 minut. Ciasto bardzo cienko wałkujemy, wykrawamy 3 rodzaje krążków (szeroki kubek, szklanka, literatka) ok. 13-15 sztuk każdego rozmairu. nacinamy boki i sklejamy je od największego do najmniejszego smarując środek wodą i dociskając mocno palcem - 10 minut.
Kolejne 10 minut potrzeba na smażenie - róże wrzucamy najmniejszą częścią ku dołowi głębokiego tłuszczu - smażymy 1 minute, obracamy i smażymy jeszcze 40 sekund -wyciągamy.
ostatnie 2 minutki poświęcamy na dekorację, obsypujemy usmażone różyczki cukrem pudrem i do środka wkładamy po 0,5 łyżeczki powideł.
Jak najbardziej poważnie zrobiłam te różyczki w równe 27 minut:) specjalnie czas mierzyłam:)
Zagniatamy jednolite ciasto - potrzeba 5 minut. Ciasto bardzo cienko wałkujemy, wykrawamy 3 rodzaje krążków (szeroki kubek, szklanka, literatka) ok. 13-15 sztuk każdego rozmairu. nacinamy boki i sklejamy je od największego do najmniejszego smarując środek wodą i dociskając mocno palcem - 10 minut.
Kolejne 10 minut potrzeba na smażenie - róże wrzucamy najmniejszą częścią ku dołowi głębokiego tłuszczu - smażymy 1 minute, obracamy i smażymy jeszcze 40 sekund -wyciągamy.
ostatnie 2 minutki poświęcamy na dekorację, obsypujemy usmażone różyczki cukrem pudrem i do środka wkładamy po 0,5 łyżeczki powideł.
Jak najbardziej poważnie zrobiłam te różyczki w równe 27 minut:) specjalnie czas mierzyłam:)