pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Rozgrzewający krupnik z grzybkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszna zupa według przepisu mojej mamy.

Rozgrzewający krupnik z grzybkiem

Składniki:

Rozgrzewający krupnik z grzybkiem

 

  • 0,5 kg łopatki
  • 5-6 grzybków suszonych
  • 1/2 średniego selera
  • 2-3 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3-4 ziemniaki
  • ok. 150 g kaszy jęczmiennej
  • sól, pieprz, majeranek, lubczyk

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający krupnik z grzybkiem
Łopatkę zalewamy ok 2,5 litra wody. Na bardzo wolnym ogniu doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie obieramy i na tarce o grubych oczkach ścieramy warzywa. Ziemniaki kroimy w drobną kosteczkę. Kaszę płuczemy i odstawiamy na bok. Kiedy mięso już się zagotuje dodajemy warzywa i grzybki (ja je wcześniej moczą kilka minut w gorącej wodzie potem razem z nią dodaję do wywaru mięsnego). Gotujemy ok 45 minut na wolnym ogniu. Po ok 30 minutach wyjmuję mięso i dodaję kaszę. Na koniec dodaję przyprawy. Według smaku. Ja obywam się bez przyprawy typu vegeta, ale może ktoś ją preferuje :) Smacznego.