marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rozgrzewający rosół z czosnkiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Sporządzić wywar mięsno-jarzynowy,dodając przypraw zapachowych.Gotować z godzinę,wyjąć kość i jarzyny na talerz.Rosół doprawić i nalewać.

Rozgrzewający rosół z czosnkiem.

Składniki:

Rozgrzewający rosół z czosnkiem.

 

  • 1 średni korpus z kury,
  • 1 por,
  • garść małych marchewek,
  • garść małych korzeni pietruszki,
  • 2-3 bulionetki drobiowe lub warzywne,
  • 6-8 zmiażdżonych ząbków czosnku,
  • 1 cała czuszka,
  • maggi,
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • natka pietruszki do posypania,
  • 1,5 l.wody.

Sposób przygotowania:

Rozgrzewający rosół z czosnkiem.
Jarzyny oczyścić i opłukać w bieżącej wodzie lub jak są zamrożone,wyjąć i dać od razu do garnka z wodą wraz z korpusem drobiowym.Dodać parę bulionetek jakie mamy w domu,a ząbki czosnku wyjąć z główki,obrać i przepuścić przez praskę,a resztki wyrzucić.Czuszkę opłukać,przeciąć na wzdłuż,usuwając nasiona,posiekać na drobne plasterki i dodać z czosnkiem do garnka.Gotować całość z godzinę.Potem wyjąć kość na talerz wraz z listkami i resztą jarzyn łyżką cedzakową.Wywar doprawić maggi,pokroić w kostkę również podgotowane marchewki i korzenie pietruszki i trochę pogotować i wyłączyć.Rosół nalewać do głębokich talerzy z wcześniej ugotowanymi  nitkami i posypać świeżą natką pietruszki.