eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1771]

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zepsuł mi się piekarnik. a rodzina chciała coś słodkiego. Więc przygotowałam orzechowo czekoladowe ciastka bez pieczenia.

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Składniki:

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

składniki na ciastka

dodatki

  • 100 ml mleka 3,2 %
  • 4 czubate łyżki lekko scukrzonego lub 6 łyżek miodu płynnego
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

przygotowanie składników

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia
Rozbite orzechy włoskie dokładnie wyłuskać.

Orzechy włoskie rozbić i wyłuskać.

przygotowanie składników cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia
Do większej miski wsypać płatki kukurydziane.

Przygotować płatki kukurydziane.

przygotowanie składników cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia
Czekoladę mleczną i czekolady gorzkie połamać i włożyć do metalowej miski.

Czekolady połamać na kostki i przełożyć do metalowej miski.

przygotowanie składników cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia
Przygotować miód i mleko. Do rondelka przełożyć miód i wlać mleko.

Na miseczkę wyłożyć miód. Do mlecznika wlać mleko. Do rondelka przelać mleko, dodać miód i lekko podgrzać.

przygotowanie składników cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać.

przygotowanie ciastek

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Miskę z czekoladą umieścić na naczyniu z wrzącą wodą.

przygotowanie ciastek cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Do czekolady dodać mleko z miodem , cukier waniliowy i wszystko razem roztopić.

przygotowanie ciastek cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Do płatków dodać orzechy i czekoladę z dodatkami. Wszystko razem wymieszać.

przygotowanie ciastek cd

Chrupiące orzechowe ciastka Eli bez pieczenia

Papier do pieczenia posmarować olejem. Gałkownicę do lodów wysmarować w środku olejem i formować ciastka. Ułożyć je na posmarowanym papierze i zostawić do zastygnięcia.

Ciastka układać w pojemniku przekładając warstwy papierem do pieczenia. Pojemnik przykryć i włożyć do lodówki żeby stężały. Smacznego!