SUPERPRZEPIS

Muffinki z granatem i bitą śmietaną

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Muffinki z granatem i bitą śmietaną Więcej zdjęć (2)

To ekspresowe słodkości, którym ciężko się oprzeć. Są bardzo mięciutkie, puszyste i zawsze każdemu się udają. Ziarenka granatu nadają im lekkiego orzeźwienia, a bita śmietana... kuuusi!

Składniki:

Muffinki z granatem i bitą śmietaną

Około 8-9 sztuk:

  • 1 szklanka mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2 świeżego granatu

Bita śmietana:

  • 200 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru (płaska)

Sposób przygotowania:

Muffinki z granatem i bitą śmietaną

Granat:

Muffinki z granatem i bitą śmietaną
ziarenka można też zostawić do dekoracji.

Z owoca granatu wyjąć ziarenka.

Masa:

Muffinki z granatem i bitą śmietaną
Masę miksować/wymieszać łyżką do połączenia się całości, nie dłużej.

W jednej misce połączyć mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia, a w drugiej - jajko, mleko i olej.

Następnie należy wszystko wymieszać, a na końcu dodać pestki granatu.

Wypełnianie papilotek, pieczenie i podanie:

Muffinki z granatem i bitą śmietaną
Muffiny dekorować bitą śmietaną po ostudzeniu.

Formę do muffinek wysłać papilotkami i napełnić ciastem do 4/5 ich wysokości.

Muffinki piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.

Przygotować bitą śmietanę.
Schłodzoną (!) śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubić na sztywno, a następnie udekorować nią ostudzone babeczki.