wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Różnokolorowa zupa fasolowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smakowa zupa dla wielbicieli fasoli. Pożywna zupa, z delikatnie ostrzejszym aromatem chili. Na pewno rozgrzeje zmarznięty organizm. POLECAM

Różnokolorowa zupa fasolowa

Składniki:

Różnokolorowa zupa fasolowa

 

  • 2 żeberka wieprzowe;
  • 4-5 sporych ziemniaków;
  • niepełna szklanki fasoli typu jaś lub fasoli z puszki;
  • pół szklanki fasoli czerwonej z puszki;
  • pół szklanki fasoli czerwonej chili z puszki;
  • 1 cebula;
  • 2 marchewki;
  • świeża natka pietruszki;
  • kawałeczek kiełbaski;

Sposób przygotowania:

Różnokolorowa zupa fasolowa
Zeberka oplukac pod biezaca woda. Lekko podsmazyc na niewielkiej ilosci oleju, zeby sie zrumienily z obu stron. Gdy juz beda zlociste przelozyc do garnka i zalac woda. Marchewki obrac, umyc, zetrzec na tarce lub pokroic w plasterki, cebule obrac, dodac do zeberek. Gotowac przez jakies 40-45 minut. Nastepnie obraz ziemniaki, oplukac, pokroic w kostke, dorzucic do zupy. W polowie gotowania ziemniakow dorzucic 3 rodzaje fasolki - jesli to fasolka z puszki, oplukac ja uprzednio na sicie z fasolowego plynu. Fasolka z puszki wymaga tylko paru minut gotowania, szybko jest miekka. Na sam koniec kielbaske pokroic w niewielka kostke lub plasterki, podsmazyc, dorzucic do zupy. Zupe zdjac z ognia, podprawic suszonym majerankiem i swieza natka pietruszki. Najlepiej zupka smakuje ze swieza buleczka. Mniammm!

Tagi:

fasola