Sposób przygotowania:
Różnokolorowe babki z ryżu
Odmierzyć ryż w ilości, jakiej potrzebujemy. Odmierzoną porcję podzielić na trzy części. Jedną część ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy w ilości pół łyżeczki na litr wody. Dwie pozostałą części ugotować w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu ryż odcedzić. Połowę części białej przesypać do garnka z wodą buraczaną. Zagotować i pozostawić na 5 minut, po czym odcedzić. Napełnić szklanki lub filiżanki warstwami kolorowego ryżu. Odstawić na około 5 minut, żeby mocniej się trzymały i zachowały ciepło. Formy zdecydowanym ruchem położyć na docelowym naczyniu do góry dnem i delikatnie zdjąć. Przygotowany w ten sposób ryż jest neutralny smakowo, więc może być użyty zarówno do potraw słodkich, jak i słonych.