MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Różnokolorowe babki z ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Różnokolorowy ryż barwiony naturalnymi składnikami. latwy sposób na dodanie koloru potrawom o mało ciekawej barwie.

Różnokolorowe babki z ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różnokolorowe babki z ryżu

 

Sposób przygotowania:

Różnokolorowe babki z ryżu
Odmierzyć ryż w ilości, jakiej potrzebujemy. Odmierzoną porcję podzielić na trzy części. Jedną część ugotować w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i kurkumy w ilości pół łyżeczki na litr wody. Dwie pozostałą części ugotować w lekko posolonej wodzie. Po ugotowaniu ryż odcedzić. Połowę części białej przesypać do garnka z wodą buraczaną. Zagotować i pozostawić na 5 minut, po czym odcedzić. Napełnić szklanki lub filiżanki warstwami kolorowego ryżu. Odstawić na około 5 minut, żeby mocniej się trzymały i zachowały ciepło. Formy zdecydowanym ruchem położyć na docelowym naczyniu do góry dnem i delikatnie zdjąć. Przygotowany w ten sposób ryż jest neutralny smakowo, więc może być użyty zarówno do potraw słodkich, jak i słonych.
Różnokolorowe babki z ryżu
Potrzebne będą: porcja ryżu, sok z buraków i kurkuma
Różnokolorowe babki z ryżu
Żółtą barwę ryżu uzyskujemy dzięki gotowaniu w wodzie z kurkumą
Różnokolorowe babki z ryżu
Różowe zabarwienie ryżu to zasługa soku z buraczków
Różnokolorowe babki z ryżu
Formy z ryżem kładziemy na talerz i delikatnie zdejmujemy

Tagi:

ryż buraki