Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Różowy biszkopt z owocami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Do biszkoptu zamiast budyniu można dodać kisiel.

Różowy biszkopt z owocami i galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Różowy biszkopt z owocami i galaretką

 

  • 4 duże jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 łyżek mąki tortowej
  • 4 łyżki budyniu malinowego
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 galaretki owocowe
  • dowolne owoce
  • 1/3szkl przegotowanej wody
  • 2 łyżki soku malinowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Różowy biszkopt z owocami i galaretką
Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania połowę cukru. Żółtka z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i 4 łyżkami wody ubić do białości. Do żółtek dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek, olej, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy o średnicy 22 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 30 minut. Przegotowaną wodę wymieszać z sokiem malinowym i sokiem z cytryny. Ostudzony, upieczony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części, skropić ponczem z wody i soku. Na oba krążki ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Odłożyć do stężenia galaretki w chłodne miejsce.
Różowy biszkopt z owocami i galaretką
Upieczony biszkopt przekroić na dwa krążki
Różowy biszkopt z owocami i galaretką
Oba krążki skropić ponczem i ułożyć owoce
Różowy biszkopt z owocami i galaretką
Zalać tężejącą galaretką i odłożyć w chłodne miejsce