kusza23

kusza23

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Różyczki karnawałowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jest to przepis mojej mamy i uważam że mimo lat nic nie stracił na swoim uroku.

Różyczki karnawałowe

Składniki:

Różyczki karnawałowe

 

  • 6 żółtek
  • 2 szkl. mąki
  • 0,75 szkl. śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kieliszek rumu lub innego alkoholu
  • 1 białko
  • 2 kostki smalcu
  • dowolna konfitura cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Różyczki karnawałowe
Z żółtek, mąki, śmietany, cukru, masła i alkoholu zagniatamy ciast. Cieniutko rozwałkowujemy, wycinamy krążki o 3 różnych wymiarach, np. 5 cm, 4cm, 3cm. Każdy krążek nacinamy w 5 miejscach. Środki krążków smarujemy rozmłuconym białkiem i układamy jeden na drugim od największego do najmniejszego, na środku przyciskając palcem. Różyczki smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Osączamy, posypujemy cukrem pudrem, środki zdobimy konfiturą.