kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Rumiane jabłuszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mini szarlotki zamknięte w jabłuszkach

Rumiane jabłuszka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rumiane jabłuszka

 

  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Rumiane jabłuszka
Przygotuj szablon jabłka i listka, będą Ci potrzebne do wycinania ciasteczek. Przygotuj kruche ciasto. Posiekaj zimne masło na stolnicy, dodaj do niego żółtka, mąkę, cukier, jogurt naturalny oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na 2-3 godziny. Umyj jabłka, przekrój je, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Włóż do rondla, dodaj masło,cukier i cynamon. Duś na małym ogniu przez 10 minut, przestudź. Wyciąg ciasto z lodówki podziel na 3 części, wałkuj cienko ciasto wycinaj od szablonu. Na każde ciastko potrzebujesz dwóch jabłuszek i jednego listka. Na jeden płat ciasta nałóż łyżeczką farsz, przykryj drugim płatem ciasta, delikatnie sklej brzegi, dociśnij widelcem oraz doklej listek.Z podanej porcji otrzymasz 18-19 ciasteczek. Ciastka układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Piecz ciasteczka na złoty kolor w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut. Gotowe ciasteczka przestudź,najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Rumiane jabłuszka
z podanych składników zagnieć kruche ciasto
Rumiane jabłuszka
przygotuj szablony z twardej tekturki do wycięcia ciasteczek
Rumiane jabłuszka
za pomocą szablonu wycinaj ciasteczka ze schłodzonego ciasta
Rumiane jabłuszka
każde ciasteczko nadziewaj duszonymi jabłkami