jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Rumowo-serowe oponki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Oponki serowe to chyba najszybszy deser do przygotowania w tłusty czwartek. Ciasto szybko się zagniata i nie trzeba czekać by wyrosło. Najczęściej spotyka się je posypane cukrem pudrem.

Rumowo-serowe oponki Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rumowo-serowe oponki

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 0,5 kg twarogu,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki rumu,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 1 zaokrąglona łyżeczka sody,
  • 100 gram cukru pudru,
  • Szczypta soli

DODATKOWO

  • Olej do smażenia

LUKIER

  • Około 6 łyżek rumu (u mnie Gold rum, ale może być dowolny),
  • Około 10 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Rumowo-serowe oponki

ETAP 1

Rumowo-serowe oponki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli, rum, jajka, żółtka, ser, sodę, cukier puder, śmietanę oraz sól.

ETAP 2

Rumowo-serowe oponki
Energicznie zagniatamy ciasto

Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Rumowo-serowe oponki
Formujemy zgrabne oponki

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku każdego koła wycinamy mniejsze ( ja wycinałam od foremki na rurki).

ETAP 4

Rumowo-serowe oponki
Oponki wrzucamy na rozgrzany olej

W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy uformowane oponki.

ETAP 5

Rumowo-serowe oponki
oponki smażymy do zrumienienia

Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Między czasie przygotowujemy lukier.
LUKIER:
Rum przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki mieszamy widelcem do uzyskania płynnego lukru.
Gotowe oponki wyjmujemy z tłuszczu i wykładamy na papierowy ręcznik. Ich wierzch smarujemy lukrem. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.