Sposób przygotowania:
Rumowo-serowe oponkiETAP 1
CIASTO:
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli, rum, jajka, żółtka, ser, sodę, cukier puder, śmietanę oraz sól.
ETAP 2
Tak przygotowane składniki zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1 cm. Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy koła. W środku każdego koła wycinamy mniejsze ( ja wycinałam od foremki na rurki).
ETAP 4
W garnku rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wrzucamy uformowane oponki.
ETAP 5
Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia.
Między czasie przygotowujemy lukier.
LUKIER:
Rum przelewamy do miseczki. Dodajemy do niego cukier puder. Składniki mieszamy widelcem do uzyskania płynnego lukru.
Gotowe oponki wyjmujemy z tłuszczu i wykładamy na papierowy ręcznik. Ich wierzch smarujemy lukrem. Całość pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
SylaUla