marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Rurki kakaowe z kremem kokosowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Składniki na kruche ciasto wyrobić rękoma,zagnieść .Schłodzić,rozwałkować,zalepiać foremki kawałkami ciasta.Piec 20 min.Zrobić nadzienie.

Rurki kakaowe z kremem kokosowym.

Składniki:

Rurki kakaowe z kremem kokosowym.

 

  • Ciasto kruche:
  • 200 g.mąki pszennej luksusowej,
  • 150 g.miękkiego masła lub margaryny"Kasia",
  • 4 żółtka,
  • 1/4 szklanki śmietanki,
  • szklanka cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 4 pełne łyżki kakao,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Nadzienie:
  • 200 g.wiórków kokosowych,
  • 200 ml.kremówki 30%,
  • fix do kremówki,
  • tłuszcz do foremek,
  • foremki stożkowe do wyrobu rurek (ok.10-12 sztuk),

 

Sposób przygotowania:

Rurki kakaowe z kremem kokosowym.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę,posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym nożem,zsunąć na stos,zrobić dołek wbić żółtka,dodać cukier,cukier waniliowy,kakao,śmietankę.Wyrabiać rękoma i zagnieść ciasto w kulę i wstawić do lodówki na pół godziny.Rozgrzać piekarnik i na- -tłuścić stożkowe foremki resztą masła lub margaryny.Ciasto rozwałkować,odrywać średnie kawałki i zalepiać nimi szczelnie foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20 min.Międzyczasie sporządzić nadzienie śmietanowo-kokosowe miksując składniki w ubijarce,a następnie,przełożyć nadzienie do miski i schłodzić w lodówce.Rurki po upieczeniu wyjąć,ostudzić,wyjąć delikatnie foremki spod ciasta i nadziewać rurki nadzieniem.