BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Rurki z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe rurki z kremem to smaczny i szybki deser na każdą okazję. Przepis jest prosty, a rurki z kremem ze śmietanki i mascarpone wychodzą smaczne i chrupiące.

Rurki z kremem

Składniki:

Rurki z kremem

 

 

  • Dodatkowo:
  • olej do posmarowania rurek
  • rurki metalowe
  • jajko
  • cukier gruby

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem
Na stolnicę lub do miski wsypać mąkę, cukier, dodać śmietanę i zimne masło. Następnie ze składników zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 15 - 20 minut.

Foremki czyli metalowe rurki delikatnie posmarować olejem (rurki wtedy łatwo się ściąga ciasto nie przywiera do nich).

Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, pociąć na paseczki szerokości około 1,5 cm. Paseczkami owinąć rurki. Rurki poukładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowałam z wierzchu jajkiem. Na koniec rurki obsypać grubym cukrem. Rurki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut.

Po całkowitym wystudzeniu rurki napełnić kremem.