Sposób przygotowania:
Rurki nadziane kremem
Przygotowujemy dwa osobne ciasta.
Jedno ciasto z mąki, żółtek, szczypty soli, kwaśnej śmietany, które zagniatamy na elastyczne ciasto.
Drugie z mąki i margaryny, które również powinno być elastyczne.
Ciasto nr II wałkujemy w kształcie koła i układamy na nim drugie ciasto (nr I) również podobnie rozwałkowane. Tak ułożone ciasta układamy w kopertę i wałkujemy, czterokrotnie składając je za każdym razem w kopertę. Ciasto jeśli mamy taką możliwość lekko schładzamy. Powinno być rozwałkowane na grubość podobną jak na pierogi.
Następnie ciasto kroimy w cienkie paski, nawijamy je na metalowe rurki do pieczenia i układamy na blaszy. Piekarnik mocno rozgrzewamy i pieczemy w nim rurki na jasno-złoty kolor. Kiedy będą jeszcze gorące, zdejmujemy je z rurek i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Robimy krem:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ustawiamy nad kąpielą wodną i ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa zesztywnieje. Zdejmujemy z pary i ubijamy do momentu, aż masa się przestudzi. Na końcu dodajemy cytrynę i jeszcze delikatnie miksujemy.
Tak przygotowaną masą nadziewamy (najlepiej szprycą) rurki i serwujemy.
Możemy dodatkowo polać je polewą lub posypać cukrem pudrem.
Jedno ciasto z mąki, żółtek, szczypty soli, kwaśnej śmietany, które zagniatamy na elastyczne ciasto.
Drugie z mąki i margaryny, które również powinno być elastyczne.
Ciasto nr II wałkujemy w kształcie koła i układamy na nim drugie ciasto (nr I) również podobnie rozwałkowane. Tak ułożone ciasta układamy w kopertę i wałkujemy, czterokrotnie składając je za każdym razem w kopertę. Ciasto jeśli mamy taką możliwość lekko schładzamy. Powinno być rozwałkowane na grubość podobną jak na pierogi.
Następnie ciasto kroimy w cienkie paski, nawijamy je na metalowe rurki do pieczenia i układamy na blaszy. Piekarnik mocno rozgrzewamy i pieczemy w nim rurki na jasno-złoty kolor. Kiedy będą jeszcze gorące, zdejmujemy je z rurek i pozostawiamy do przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem.
Robimy krem:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. Ustawiamy nad kąpielą wodną i ubijamy, aż cukier się rozpuści i masa zesztywnieje. Zdejmujemy z pary i ubijamy do momentu, aż masa się przestudzi. Na końcu dodajemy cytrynę i jeszcze delikatnie miksujemy.
Tak przygotowaną masą nadziewamy (najlepiej szprycą) rurki i serwujemy.
Możemy dodatkowo polać je polewą lub posypać cukrem pudrem.