natale3ka

natale3ka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Rurki z krem cytrynowym i truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne rureczki nadziane wyśmienitym kremem

Rurki z krem cytrynowym i truskawkowym

Składniki:

Rurki z krem cytrynowym i truskawkowym

 

  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • MASA CYTRYNOWA:
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 400 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania śnieżki w proszku
  • 400 ml wody
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Rurki z krem cytrynowym i truskawkowym
1. CIASTO:Zagnieść starannie ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, pociąć na paski szerokości 1,5 cm i nawinąć na posmarowane tłuszczem formy. Piec do złotego koloru. W temp.p. 180. Jeśli chcemy, to można również roztrzepać jajko na talerzu moczyć w nim rurki i obtoczyć w cukrze. 2. KREM CYTRYNOWY:Zagotowac wodę, do gotującej się wsypac galaretkę cytrynową i dobrze wymieszac. Odstawic aż lekko zastygnie. Śnieżkę ubic z mlekiem na sztywno dodac po trochę tężejącą galaretkę.Masę odstawic do lekkiego zastygnięcia następnie nadziewac rurki kreme. 3. KREM TRUSKAWKOWY:Zagotowac wodę, do gotującej się wsypac galaretkę truskawkową i dobrze wymieszac. Odstawic aż lekko zastygnie. Śnieżkę ubic z mlekiem na sztywno dodac po trochę tężejącą galaretkę.Masę odstawic do lekkiego zastygnięcia następnie nadziewac rurki kreme. Odstawic rurki do zastygnięcia masy. Przed podaniem można posypac cukrem pudrem.