Sposób przygotowania:
Rurki z kremem waniliowym i czekoladowym
Mąkę przesiać, posiekać z zimnym masłem, dodać śmietanę i jajko, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, pociąć w 2,5 cm paski. Nawinąć na posmarowane olejem metalowe rurki, ułożyć na blaszce, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20 minut. Upieczone lekko przestudzić i zsunąć z foremek. Krem. Jajka wlać miski, dodać cukier, cukier waniliowy. Miskę z jajkami ułożyć nad gotującą się wodą i ubijać do momentu aż masa jajeczna bokami zacznie obsychać. Wówczas zdjąć z garnka i ubijać do ostudzenia. Masło włożyć do drugiej miski i ucierając dodawać stopniowo zimną masę jajeczną. Utrzeć na puszysty krem, podzielić na 2 części. Do 1 części dodać spirytus. Do drugiej części dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Krem (oddzielnie biały i ciemny ) włożyć do szprycy i napełniać zimne rurki. Ozdobić według własnego uznania.
marietta