barka

barka

Kucharz
[Przepisów: 5]

Rurki z szynką parmeńską i pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis dla wielbicieli makaronów i alternatywa dla spaghetti po bolońsku :) Połączenie słonej szynki parmeńskiej z pomidorami, słodką śmietanką i parmezanem daje fantastyczny smak.

Rurki z szynką parmeńską i pomidorami

Składniki:

Rurki z szynką parmeńską i pomidorami

 

  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 90 g szynki parmeńskiej
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 200g śmietanki 30%
  • 400g makaronu rurki
  • natka pietruszki (lub bazylia)
  • parmezan

 

Sposób przygotowania:

Rurki z szynką parmeńską i pomidorami
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i chwilę dusimy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Następnie dorzucamy szynkę porwaną na mniejsze kawałki, świeżo zmielony pieprz i sól. Podsmażamy przez 2-3 minuty. Dokładamy pomidory z puszki, cukier i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut. W garnku zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy al’dente. Odcedzamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Następnie mieszamy z sosem pomidorowym. Łączymy z makaronem. Od razu podajemy posypany natką pietruszki lub bazylią oraz tartym parmezanem.