p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na grzyby - Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym

Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym

 

  • Składniki:
  • 2 szkl suchego makaronu penne,
  • 3 szt grzyby kozaki,
  • 1 szkl. kurek,
  • 1 kostka bulion z grzybów leśnych Winiary,
  • 1 op. sosu grzybowego Winiary

 

Sposób przygotowania:

Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym
Grzyby kozaki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. W garnku gotujemy 250 ml wody, a gdy się zagotuje wrzucamy kostke-bulion z grzybów leśnych oraz pokrojone grzyby. Gotujemy 5 minut. Następnie do garnka wsypujemy 2 szklanki suchego makaronu penne, mieszamy i gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy wrzącą wodą by się nie przypaliło. W 300 ml zimnej wody mieszamy całe opakowanie sosu grzybowego, a do szklanki wkładamy małe kurki i je płuczemy. Następnie wlewamy rozpuszczony sos i kurki do garnka i dusimy ok. 10 minut, cały czas mieszając, makaron musi być al dente. Gdy wszystko jest już miękkie wykładamy na duży talerz.
Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym
Grzyby kozaki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki, potrzebujemy też kostke bulionu i opakowanie sosu grzybowego
Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym
do garnka wkłądamy grzyby z kostką i wsypujemy suchy makaron, gotujemy pod przykryciem
Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym
Gdy makaron jest na pół miękki dodajemy sos rozpuszczony w wodzie i kurki
Leśne grzyby z penne i sosem grzybowym
Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości makaronu