Sposób przygotowania:
Rustykalne tartaletki dyniowo- śliwkoweETAP 1
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło, jajko, żółtko, dynię oraz sól.
Zagniatamy dyniowe ciasto.
ETAP 2
Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 40 minut.
ETAP 3
Między czasie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3- 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 15 cm ( np. od talerzyka).
Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą manna.
ETAP 4
Na kaszkę wykładamy porcje pokrojonych owoców.
Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 1,5-2 cm wolny brzeg (margines).
ETAP 5
Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy białkiem. Całość- zarówno owoce jak i ciasto posypujemy cukrem trzcinowym.
Deserki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 -30 minut w 180 °C.
Upieczone, studzimy i podajemy.
demisec
gusia1000