jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Ciasta ze śliwkami

Rustykalne tartaletki dyniowo- śliwkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Śliwkowe galette to jedno z moich ulubionych jesiennych ciast. Śliwki to wdzięczne owoce, które idealnie smakują z ciastem kruchym. A gdyby tak w deser wkomponować dynię? Ja dodałam ją do ciasta. Efekt wyszedł pyszny.

Rustykalne tartaletki dyniowo- śliwkowe  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rustykalne tartaletki dyniowo- śliwkowe

CIASTO:

  • 250 gram mąki tortowej,
  • 110 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • Szczypta soli,
  • 2 duże łyżki gęstego dyniowego puree,
  • 2 łyżki cukru pudru,

DODATKOWO:

  • Białko do smarowania deseru,
  • Cukier trzcinowy do posypania,
  • Kasza manna,
  • Około 0,5 kg śliwek węgierek

Sposób przygotowania:

Rustykalne tartaletki dyniowo- śliwkowe

ETAP 1

Rustukalne tartaletki dyniowo- śliwkowe
składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej cukier, masło, jajko, żółtko, dynię oraz sól.

Zagniatamy dyniowe ciasto.

ETAP 2

Rustukalne tartaletki dyniowo- śliwkowe
dyniowe ciasto schładzamy

Gotowe przekładamy na talerzyk i wkładamy do lodówki na około 40 minut.

ETAP 3

Rustukalne tartaletki dyniowo- śliwkowe
z ciasta wycinamy okręgi

Między czasie śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze części.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 3- 4 mm. Z ciasta wycinamy okręgi o średnicy około 15 cm ( np. od talerzyka).

Środek wyciętych kół posypujemy delikatnie kaszą manna.

ETAP 4

Rustukalne tartaletki dyniowo- śliwkowe
pokrojone śliwki wykładamy na środek okręgów

Na kaszkę wykładamy porcje pokrojonych owoców.

Nakładając nadzienie pozostawiamy z każdej strony ok 1,5-2 cm wolny brzeg (margines).

ETAP 5

Rustukalne tartaletki dyniowo- śliwkowe
formujemy rustykalne brzegi tartaletek

Brzegi ciasta zawijamy ku górze, delikatnie je dociskając. Galette przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto smarujemy białkiem. Całość- zarówno owoce jak i ciasto posypujemy cukrem trzcinowym.

Deserki przekładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 -30 minut w 180 °C.

Upieczone, studzimy i podajemy.