Sposób przygotowania:
Rustykalna tarta z porzeczką i orzechamiETAP 1
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy.
ETAP 2
Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
ETAP 3
Porzeczki przepłukujemy, obieramy z szypułek i dokładnie odsączamy. Gotowe łączymy z mąką ziemniaczaną, która wchłonie sok w trakcie pieczenia.
ETAP 4
Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 36 cm. Na środek ciasta wykładamy równą warstwę orzechów. Jednocześnie pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na orzechy wykładamy przygotowaną porzeczkę.
ETAP 5
Pozostawione brzegi zawijamy ku górze, smarujemy i posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy też delikatnie owoce. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Upieczoną, wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem owoce oprószamy cukrem pudrem.
marcinka