SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami Więcej zdjęć (4)

Tarty rustykalne często goszczą u mnie w domu. Zazwyczaj jednak miały one okrągły kształt. Tym razem dla odmiany powstała prostokątna:). Ten sposób uformowania wydaje mi się być zdecydowanie prostszy, co może być przydatne dla osób, które zaczynają

Składniki:

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami

CIASTO

  • 250 gram mąki,
  • 150 gram masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • 70 gram cukru pudru,
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • jajko do posmarowania brzegów,
  • cukier trzcinowy do posypania brzegów i owoców,
  • cukier puder do podania

NADZIENIE;

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami

ETAP 1

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami
Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy.

Składniki ciasta wykładamy na stolnicę i zagniatamy.

ETAP 2

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami
Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.

Gotowe ciasto wstawiamy na około 1 godzinę do chłodu.
Między czasie przygotowujemy składniki nadzienia.

ETAP 3

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami
Gotowe porzeczki łączymy z mąką ziemniaczaną

Porzeczki przepłukujemy, obieramy z szypułek i dokładnie odsączamy. Gotowe łączymy z mąką ziemniaczaną, która wchłonie sok w trakcie pieczenia.

ETAP 4

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami
Na środek ciasta wykładamy równą warstwę orzechów

Schłodzone ciasto wykładamy na stolnice i wałkujemy na prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 36 cm. Na środek ciasta wykładamy równą warstwę orzechów. Jednocześnie pozostawiając przy brzegu około 4 cm margines. Na orzechy wykładamy przygotowaną porzeczkę.

ETAP 5

Rustykalna tarta z porzeczką i orzechami
Pozostawione brzegi zawijamy ku górze, smarujemy i posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym.

Pozostawione brzegi zawijamy ku górze, smarujemy i posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Cukrem posypujemy też delikatnie owoce. Tarte wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Upieczoną, wyjmujemy, studzimy, a przed podaniem owoce oprószamy cukrem pudrem.


Tagi:

jajko jajka tarta