SUPERPRZEPIS

Rustykalna tarta z jabłkami

         
ocena: 4/5 głosów: 9
Rustykalna tarta z jabłkami

Rustykalna tarta z jabłkami to taka szarlotka w dużo prostszej wersji:) Mało pracy w przygotowaniu, a smakuje równie pysznie:)

Składniki:

Rustykalna tarta z jabłkami

Ciasto:

  • 110 g masła
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z jabłkami

Etap 1

Rustykalna tarta z jabłkami
Gładkie ciasto szybko zagniecione ze wszystkich składników.

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski, szybko zagnieść, odłożyć do lodówki na ok. pół godziny.

Etap 2

Rustykalna tarta z jabłkami
Schłodzone ciasto rozwałkowane na papierze do pieczenia.

Schłodzone ciasto cienko rozwałkować na papierze do pieczenia.

Etap 3

Rustykalna tarta z jabłkami
Obrane i pokrojone jabłka wymieszane z cukrem i cynamonem.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z cukrem i cynamonem.

Etap 4

Rustykalna tarta z jabłkami
Przygotowane jabłka rozłożone na cieście.

Jabłka rozłożyć na środku ciasta, brzegi ciasta pozostawić wolne.

Etap 5

Rustykalna tarta z jabłkami

Brzegi ciasta zagiąć do góry na owoce, docisnąć. Tartę przełożyć razem z papierem do pieczenia na blachę.

Etap 6

Rustykalna tarta z jabłkami

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 35 minut.

Tagi:

tarta