dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Dla odmiany, nieco inna tarta na kruchym cieście z zapieczonym kremem migdałowym i cienkimi paskami młodego rabarbaru. Ciasto cienkie ale pełne smaków, od prawie marcepanowej masy migdałowej po kawaskowaty rabarbar.

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami

Składniki:

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami

ciasto

masa migdałowa

Sposób przygotowania:

Rustykalna tarta z rabarbarem i migdałami
Ciasto:

Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, cukier puder i masło, zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na dużej blasze do pieczenia na kształt prostokąta o wymiarach ok. 31x21 cm.  

Masa migdałowa:

Do miski wsypać cukier, dodać masło, mąkę i jajko, krótko zmiksować. Wsypać migdały, wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić zostawiając ok. 1 cm puste brzegi. Rabarbar, o długości trochę mniejszej niż ciasto, ułożyć na masie migdałowej (mój rabarbar był bardzo cienki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 30-35 minut. Wierzch posypać cukrem pudrem.