kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Gruszki pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne zapiekane gruszki. Podajemy na słodki deserek do obiadu lub na podwieczorek. Polecam.

Gruszki pod kruszonką Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gruszki pod kruszonką

 

  • 2 gruszki
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki ze sporym czubkiem mąki
  • 50 gram masła
  • sok z cytryny do skropienia gruszek
  • masło do posmarowania kokilek

Sposób przygotowania:

Gruszki pod kruszonką
Gruszki myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Do miski wkładamy masło, wsypujemy cukier i mąkę, zagniatamy kruszonkę.

Kokilki do zapiekania smarujemy masłem. Do każdej kokilki wkładamy po łyżce kruszonkę. Pokrojone gruszki i resztę kruszonkę dzielimy na cztery równe porcję, wkładamy do kokilek.

Zapiekany w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gruszki pod kruszonką
Obrane gruszki kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Gruszki pod kruszonką
Do miski wkładamy składniki na kruszonkę i zagniatamy.
Gruszki pod kruszonką
Do wysmarowanych kokilek wkładamy kruszonkę.
Gruszki pod kruszonką
Na kruszonkę wkładamy pokrojone w kosteczkę gruszki.
Gruszki pod kruszonką
Gruszki przykrywamy kruszonką.