SUPERPRZEPIS

Ciasto marchewkowe

  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (2)

Kto nie zna?? Chyba niewielu, ale jeżeli tak jest to koniecznie spróbujcie, bo ciasto jest przepyszne- wilgotne, pełne orzechów i z cynamonem.

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • Składniki:
  • tortownica 21 cm średnicy

 

  • 300g startej marchewki
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1i 1/4 szklanki cukru
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1/4 szklanki mleka

 

  • Lukier
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe

przygotowanie

Ciasto marchewkowe
jeżeli marchew jest mało soczysta to odciskanie można ominąć

Marchew ścieramy tak samo jak ziemniaki na placki ziemniaczane, przekładamy na sito i mocno odciskamy- sok możemy wypić, na zdrowie;)

pieczenie

Ciasto marchewkowe
orzechy drobno siekami i dodajemy na końcu ucierania razem z marcewką

Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem, na końcu wlewamy olej wymieszany z mlekiem, posiekane orzechy i marchew- dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.

lukier

Ciasto marchewkowe
lukier świetne stonuje słodycz ciasta i dodaje mu dodatkowej wilgoci

Upieczone ciasto wyciągamy i przygotowujemy lukier

Cukier i sok z cytryny ucieramy tak długo aż będzie jednolity, bez grudek.

Wylewamy na ciepłe ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.

Ja dodatkowo przygotowałam bitą śmietanę, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.