Sposób przygotowania:
Ciasto marchewkoweprzygotowanie
Marchew ścieramy tak samo jak ziemniaki na placki ziemniaczane, przekładamy na sito i mocno odciskamy- sok możemy wypić, na zdrowie;)
pieczenie
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo przesianą mąkę razem z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i imbirem, na końcu wlewamy olej wymieszany z mlekiem, posiekane orzechy i marchew- dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut, do suchego patyczka.
lukier
Upieczone ciasto wyciągamy i przygotowujemy lukier
Cukier i sok z cytryny ucieramy tak długo aż będzie jednolity, bez grudek.
Wylewamy na ciepłe ciasto i odstawiamy do wystygnięcia.
Ja dodatkowo przygotowałam bitą śmietanę, ale można też posypać tylko cukrem pudrem.