ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące, lekkie ciasto drożdżowe z jabłkami, śliwkami z polewą czekoladową jest najlepszym ciastem na deser.

Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą
Drożdże rozetrzeć w misie robota z łyżką mleka, mąki, cukru, zostawić przykryte na 30 minut.

Do zaczynu wsypać przesianą mąkę, sól, resztę ckuru, aromat rumowy, jajka i hakiem robota wyrabiać.

W trakcie wyrabiania wlać margarynę z mlekiem i wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Forma 35x24 cm z papierem do pieczenia, do formy przełożyć ciasto drożdżowe wyrośnięte, poukładać połówki śliwek, ćwiartki jabłek.

Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50 minut, do suchego patyczka.

Polewę czekoladową z opakowania przekładam do garnuszka, w kąpieli wodnej rozpuścić z 2 łyżkami śmietany, od razu polać na upieczone ciasto, wystudzić.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Nam najlepiej i najzdrowiej smakuje na drugi dzień.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Margarynę roztopić i wlać zimne mleko, od razu do ciasta można dodać.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Ciasto bardzo mocno wyrasta bez przeciągów.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Można użyć różne owoce, jeśli mrożone to powinny być odmrożone.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Jeśli po czasie pieczenia ciasto jest nie dopieczone na patyczku to dać termoobieg 160 C na 10 minut.
Ciasto drożdżowe jabłkowo-śliwkowe z polewą.
Można stopić czekoladę gorzką lub mleczną.