BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 817]

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam bardzo smaczne,proste w wykonaniu ciasto z smakowitymi jabłkami oraz pyszną kruszonką.Ciasto szybko zniknęło z talerza.

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Składniki:

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz ze szczyptą soli.

Rozmieszać dodać jajka, letnie mleko, roztopione zimne masło i wyrabiać ciasto drożdżowe.

Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od rąk i ścianek miski.

Ciasto rozłożyć na średniej wielkości blaszce po nakłuwać widelcem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku.

Dodać cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz bułkę tartą.

Na ciasto rozłożyć jabłka a na jabłka kopczykami kruszonkę.

Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 - 50 minut (do suchego patyczka).

kruszonka;

masło + żółtko + mąka pszenna ile się zmieści.