aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto jeżynowe z bezami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pyszny torcik na każdą okazję, bardzo ładny i kuszący w swoim smaku. Polecam do kawki na weekend i nie tylko!

Ciasto jeżynowe z bezami

Składniki:

Ciasto jeżynowe z bezami

 

  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa kawowa:
  • 10 dag masła
  • ¼ litra mleka
  • Kawa rozpuszczalna
  • Cukier do smaku
  • Alkohol do smaku
  • 0,5 torebki budyniu śmietankowego
  • Masa jeżynowa:
  • 10 dag jeżyn
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Dodatkowo:
  • Bezy

Sposób przygotowania:

Ciasto jeżynowe z bezami
Ciasto:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Mieszamy i pieczemy w 180 stopniach do 25 minut w tortownicy o średnicy 22 cm. Chłodny przekrawamy na pół.

Masa kawowa:

Na mleku gotujemy budyń z dodatkiem cukru i 2 łyżkami kawy rozpuszczalnej. Studzimy go, po czym łączymy z utartym masłem. Dodajemy do smaku alkohol. Masa jeżynowa: Śmietankę ubijamy na sztywno. Jeżyny myjemy i miksujemy.

Galaretki rozpuszczamy w 0,75 szklanki wrzątku, studzimy i gdy będzie zaczynać tężeć mieszamy z ubitą śmietanką. Na końcu dodajemy zblendowane lub przetarte jeżyny i mieszamy łyżką.

Przełożenie:

Ciasto- masa kawowa- bezy- masa jeżynowa- ciasto- dekoracja dowolna