olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Rustykalne ziemniaczki z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 290
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mój sposób na wykorzystanie ziemniaków, które pozostały z obiadu. Lekka i zdrowa wersja ziemniaczków z dodatkiem pieczarek i aromatycznej natki pietruszki.

Rustykalne ziemniaczki z pieczarkami

Składniki:

Rustykalne ziemniaczki z pieczarkami

 

  • 1 kg ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
  • 40 dag mniejszych pieczarek,
  • mała cebula,
  • 2-3 gałązki tymianku,
  • 5 dag startego, żółtego sera,
  • łyżka octu balsamicznego,
  • łyżka oleju,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • słodka papryka,
  • szczypta chilli,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Rustykalne ziemniaczki z pieczarkami
1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, pokroić w kostkę. 2. Pieczarki oczyścić i pokroić w ósemki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, a następnie dodać pieczarki, oprószyć je słodką papryką i chilli, skropić niewielką ilością wody i smażyć do miękkości i zarumienienia (ok. 8-10 minut). 3. Tymianek umyć, osuszyć, listki oderwać od gałązek i posiekać. Do pieczarek dodać posiekany tymianek i pokrojone ziemniaki, dokładnie wymieszać, dodać ocet balsamiczny, doprawić do smaku i smażyć jeszcze przez 2 minuty. 4. Gorącą potrawę wykładać na talerze, posypać tartym, żółtym serem i natką pietruszki.