Sposób przygotowania:
Zapiekane ziemniaczki z farszem.
Ziemniaki należy ugotować w posolonej wodzie – ważne, aby ziemniaki się nie rozgotowały. Po ugotowaniu ziemniaki muszą wystygnąć. Ostudzone ziemniaki należy przekroić wzdłuż na pół i małą łyżeczką zrobić na środku każdego ziemniaka dziurkę, aby farsz (który będzie nakładany na górę każdego ziemniaka) dobrze się trzymał. W miseczce należy roztrzepać widelcem jajko i dodać do jajka troszkę mleka - wszystko wymieszać. Do drugiej miseczki wysypać bułkę tartą. Każdą połówkę ziemniaka należy zamoczyć w jajku z mlekiem i obtoczyć w bułce tartej. Rozkładać gotowe połówki ziemniaków na talerzu (półokrągłą częścią ziemniaka do dołu). Farsz: Pierś kurczaka należy umyć, oczyścić ze zbędnych chrząstek oraz błonek i pokroić na malutkie kawałki (w kostkę). Na patelni należy rozgrzać olej i smażyć pokrojony filet przez ok. 5-10 minut z dodatkiem przyprawy do kurczaka, szczypty kurkumy oraz oregano. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki i pozostawiamy do ostudzenia. Pieczarki należy umyć, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Pokrojone pieczarki przekładamy na patelnię, zalewamy niewielką ilością wody i dusimy. Kiedy woda częściowo odparuje dodajemy pół łyżeczki Vegety, szczyptę kurkumy. Dusimy do momentu wyparowania całej wody. Gotowe pieczarki należy ostudzić. Ser żółty ścieramy na tarce na grubych oczkach. Papryczkę chilli należy przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i ¼ papryczki pokroić na bardzo drobną kostkę (najlepiej robić to w jednorazowych rękawiczkach, aby nie narazić skóry na podrażnienia). Szczypiorek należy drobno pokroić – ilość według uznania. Schłodzonego kurczaka oraz pieczarki wsypujemy do miski, dodajemy starty ser żółty, pokrojoną papryczkę chilli oraz szczypiorek i wszystko dokładni mieszamy. Wszystkie składniki łączymy z serkiem topionym śmietankowym. Gotowy farsz nakładamy na górę każdego ziemniaka. Ziemniaki z farszem należy zapiec w piekarniku przez ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe ziemniaczki z nadzieniem wyśmienicie smakują z dipem śmietankowym.
darmiona