kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa ale też jako dip z świeżymi warzywami. Idealna dla miłośników zielonego groszku. Lekko słodkawa, dobrze doprawiona... pyszna.

Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy

Składniki:

Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy

podstawowe

Sposób przygotowania:

Pasta z zielonego groszku i ciecierzycy
Groszek gotujemy w osolonym wrzątku z łyżeczką cukru. Odsączamy i przelewamy lodowatą wodą.

W dzbanku kielichowym miksera umieszczamy sezam z oliwą. Miksujemy do gładkiej konsystencji. Dodajemy groszek, ciecierzyce razem z zalewą, sok z cytryny, ząbek czosnku oraz przyprawy. Miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku.

Serwujemy schłodzony z warzywami pokrojonymi w słupki (jako dip) lub z pieczywem.