Sposób przygotowania:
Ryba smażona wekowana w prostej zalewie octowej
Rybę oczyścić , osuszyć, osolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką i usmażyć na gorącym oleju. Zdjąć z patelni i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych.
Obrać i umyć marchew i pokroić w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Przygotować marynatę z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu. Dołożyć cebulę i marchew . Zagotować i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Układać w słoikach ( ja robię to w tych po majonezie 400 mg bo taka jest porcja akurat na 2 osoby , ale każdy sam oceni jak mu wygodnie) rybę przekładając wyłowioną z zalewy cebulą i marchewką i zalać marynatą. Zakręcić słoiki i wekować 10 minut. Ostudzić i następnego dnia powtórzyć wekowanie przez 10 minut jeszcze raz
** Wstawić słoiczki po ostudzeniu do lodówki. Ryba jest dobra po tygodniu.
*Usmażyłam na obiad , wsadziłam w zalewę octową i z 2 kawałków zrobiłam rybę po grecku- smażenie było jedno.
** Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę.
Obrać i umyć marchew i pokroić w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w pół plasterki. Przygotować marynatę z wody, octu, soli, cukru, liści laurowych, ziela angielskiego, ziaren czarnego pieprzu. Dołożyć cebulę i marchew . Zagotować i gotować pod przykryciem ok. 5 minut. Układać w słoikach ( ja robię to w tych po majonezie 400 mg bo taka jest porcja akurat na 2 osoby , ale każdy sam oceni jak mu wygodnie) rybę przekładając wyłowioną z zalewy cebulą i marchewką i zalać marynatą. Zakręcić słoiki i wekować 10 minut. Ostudzić i następnego dnia powtórzyć wekowanie przez 10 minut jeszcze raz
** Wstawić słoiczki po ostudzeniu do lodówki. Ryba jest dobra po tygodniu.
*Usmażyłam na obiad , wsadziłam w zalewę octową i z 2 kawałków zrobiłam rybę po grecku- smażenie było jedno.
** Wekuję na wszelki wypadek dwa razy bo tak na prawdę nie wiem kiedy będziemy mieć na rybę ochotę.
karola25
ajrinwu
marialdz