Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimowa wariacja w temacie pieczonej ryby

Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu

 

  • 1 filet z dowolnej ryby,
  • 1/2 szkl grzańca,
  • 1 szt pomarańczy,
  • frytki

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu
Pomarańczę myję dokładnie i kroimy na pół. Sokiem smarujemy rybę. Wkładamy rybę de brytfanki, do połowy wysokości zalewamy winem. Pomarańcz kładziemy na wierzchu w formie połówki lub pokrojoną w plastry. Pieczemy 30 minut w temp. 180 st, po 15 minutach przewracamy na drugą stronę. W tym czasie smażymy frytki (które również można delikatnie polać winem). Pozostałą część grzańca proponuję podać w kubeczku.
Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu
Rybę nasączam sokiem z pomarańczy, warto odstawić ją na godzinę do lodówki.
Ryba pieczona w pomarańczowym grzańcu
Nasączoną sokiem z pomarańczy rybę zanurzam w winie.

Tagi:

ryba ryby