Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zamiast podawać filety z miruny w formie smażonej, warto zapiec je ze śmietaną i wędzonym twarogiem.

Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną

 

  • 400 gram filetu z miruny
  • 200 gram śmietany 18%
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 gram twarogu wędzonego
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną
Filety z miruny myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kawałki, nacieramy pieprzem oraz solą i układamy w dwóch niewielkich naczyniach żaroodpornych.

Łączymy śmietanę z oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i zalewamy sosem rybę.

Wędzony twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę i posypujemy nim wierzch dania.

Pieczemy przez około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Gotowe danie posypujemy obficie posiekanym szczypiorkiem.
Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną
Rybę kroimy na kawałki, nacieramy pieprzem oraz solą i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną
Łączymy śmietanę z oliwą i sokiem z cytryny.
Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną
Wędzony twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę.
Miruna zapiekana z wędzonym twarogiem i śmietaną
Posypujemy wierzch dania wędzonym twarogiem.

Tagi:

ryby dania