WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ryba pieczona w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Filety pieczone w śmietanowym sosie koperkowym. Bardzo delikatne i aromatyczne, idealne podawane z ciemnym ryżem.

Ryba pieczona w sosie koperkowym

Składniki:

Ryba pieczona w sosie koperkowym

 

  • 1 kg filetów rybnych
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka mąki
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz cytrynowy
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Ryba pieczona w sosie koperkowym

Ryba

Ryba pieczona w sosie koperkowym
Możemy użyć każdej ulubionej ryby do tego dania.

Filety z ulubionej ryby dokładnie oczyszczamy i dzielimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Sos

Ryba pieczona w sosie koperkowym
Sos śmietanowy dość mocno doprawiamy do smaku.

Śmietanę łączymy z wodą i mąką. Dokładnie mieszamy, dodajemy do smaku sporo soli, pieprz cytrynowy oraz pokrojony drobno koperek. Mieszamy i zalewamy rybę.

Pieczenie

Ryba pieczona w sosie koperkowym
Rybę w sosie zapiekamy i podajemy z ryżem.

Naczynie wkładany do piekarnika i zapiekamy ok pół godziny w 200 stopniach. Podajemy z ulubionym ryżem.