Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Kurczak z ryżem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lubisz ryż i kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Filet kurczaka w aromatycznej przyprawie z warzywami, podany na ryżu.

Kurczak z ryżem i warzywami

Składniki:

Kurczak z ryżem i warzywami

 

  • Składniki na mięso z warzywami:
  • 600 g fileta kurczaka
  • 200 g marchwi
  • 200 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 15 g oleju
  • Składniki na ugotowanie ryżu:
  • 1200 g wody
  • 250 g ryżu w torebkach
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 5 g oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Składniki na sos:
  • 150 g cebuli
  • 300 g płynu z gotowania ryżu
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 30 g oleju
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ¾ łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Kurczak z ryżem i warzywami

I

Kurczak z ryżem i warzywami
Przygotowanie mięsa, mięso kroimy w kostke, obtaczamy w przyprawach, smażymy. Przygotowanie warzyw, warzywa blendujemy i łączymy z mięsem.

Sposób przygotowania mięsa z warzywami:
1. Mięso kroję w kostkę, przekładam do miski, wsypuję sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i dokładnie mieszam.
2. Mięso smażę na rozgrzanym oleju.
3. Marchew, cukinię obieram, kroję na mniejsze kawałki. Paprykę oczyszczam z nasion, kroję drobno. Warzywa blenduję blenderem dwie minuty, dodaję do mięsa i smażę około 10 minut.

II

Kurczak z ryżem i warzywami
Przygotowanie ryżu, ryż gotujemy z kostkami warzywnymi.

Sposób ugotowania ryżu:
1. Wodę wlewam do garnka, dodaję kostki warzywne, wlewam olej, wsypuję sól, wkładam woreczki z ryżem i gotuję 25 minut. Po ugotowaniu wyjmuję woreczki z ryżem a płyn odstawiam na bok.

III

Sposób przygotowania sosu:
1. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju w rondelku.
2. Następnie wlewam płyn z gotowania ryżu, dodaję musztardę, wsypuję sól, pieprz, paprykę słodką, gotuję 5 minut.
3. Śmietanę rozrabiam ze skrobią ziemniaczaną i wlewam do sosu. Dwie minuty gotuję.

Sposób podania dania:
1. Ryż wyjmuję z woreczków układam na około w naczyniu, pośrodku układam mięso z warzywami.
2. Sos przelewam do sosjerki, sosem polewam ryż przed podaniem.
3. Smacznego.