Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana i zapiekana
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut, lub według opisu na opakowaniu. Na głębszej patelni z dodatkiem oleju podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, paprykę mieloną ostrą i słodką oraz oregano. Całość wymieszać do połączenia składników i smażyć około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, chwilkę pogotować, zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z ugotowanym, odcedzonym ryżem i jajkiem.
Przygotować papryki;
Papryki po umyciu i osuszeniu oczyścić z gniazd nasiennych, 2 papryki przekroić na połówki, a z 3 odciąć wieczko czyli kapelusik, każdą paprykę w środku skropić delikatnie olejem, a następnie wnętrze wypełnić przygotowanym farszem.
Ułożyć w naczyniu ceramicznym do zapiekania lub żaroodpornym, podlać bulionem lub wodą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut, po czym ułożyć na każdej papryce paski sera żółtego i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10 - 15 minut.
Przygotować papryki;
Papryki po umyciu i osuszeniu oczyścić z gniazd nasiennych, 2 papryki przekroić na połówki, a z 3 odciąć wieczko czyli kapelusik, każdą paprykę w środku skropić delikatnie olejem, a następnie wnętrze wypełnić przygotowanym farszem.
Ułożyć w naczyniu ceramicznym do zapiekania lub żaroodpornym, podlać bulionem lub wodą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut, po czym ułożyć na każdej papryce paski sera żółtego i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10 - 15 minut.