BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Papryka faszerowana i zapiekana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na paprykę faszerowaną, który podaję jest prosty, a papryka wychodzi bardzo smaczna. Połówki papryki wypełnione pyszny farszem mięsno ryżowym, na wierzchu ułożone paski sera żółtego. Całość zapieczona daje nam pyszne danie.

Papryka faszerowana i zapiekana Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Papryka faszerowana i zapiekana

 

  • papryki 5,
  • mięsa mielone 400 g,
  • cebula 1,
  • ząbki czosnku 2,
  • olej do smażenia 2 - 3 łyżki,
  • ryż 100 g,( 1 woreczek),
  • jajko,
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
  • pomidory z puszki 1/3 puszki,
  • ser żółty około 100 g,
  • papryka mielona słodka 1 łyżeczka,
  • papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • Dodatkowo ;
  • natka pietruszki,

Sposób przygotowania:

Papryka faszerowana i zapiekana
Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie około 15 minut, lub według opisu na opakowaniu. Na głębszej patelni z dodatkiem oleju podsmażyć do zeszklenia pokrojoną w kostkę cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone doprawiając solą, pieprzem, paprykę mieloną ostrą i słodką oraz oregano. Całość wymieszać do połączenia składników i smażyć około 10 minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, chwilkę pogotować, zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z ugotowanym, odcedzonym ryżem i jajkiem.

Przygotować papryki;

Papryki po umyciu i osuszeniu oczyścić z gniazd nasiennych, 2 papryki przekroić na połówki, a z 3 odciąć wieczko czyli kapelusik, każdą paprykę w środku skropić delikatnie olejem, a następnie wnętrze wypełnić przygotowanym farszem.

Ułożyć w naczyniu ceramicznym do zapiekania lub żaroodpornym, podlać bulionem lub wodą. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 30 minut, po czym ułożyć na każdej papryce paski sera żółtego i zapiekać do rozpuszczenia sera około 10 - 15 minut.
Papryka faszerowana i zapiekana
Cebulę obrać i podsmażyć do zeszklenia dodają przeciśnięty przez praskę czosnek
Papryka faszerowana i zapiekana
Do podsmażonej cebuli dodać mięso ,przyprawy i wymieszać ,dodać ugotowany ryż wymieszać
Papryka faszerowana i zapiekana
Papryki po podsmażeniu i zapieczeniu gotowe do podania
Papryka faszerowana i zapiekana
Papryki gotowe do podania