Sposób przygotowania:
Ryba po greckuETAP 1:
Rybę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Panierować w mace i usmażyć na oleju. Warzywa obrać. Cebule pokroić w piórka. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i przesmażyć na nim cebulę. Po kilku minutach gdy cebula się zrumieni, dodać starte warzywa.
Smażyć kilka minut aż się zrumienią. Przełożyć warzywa do garnka.
Dolać szklankę wody. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie, przykryć i dusić kilkanaście minut aż warzywa zmiękną.
Następnie dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, doprawić warzywa solą i pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę filetów rybnych. Przykryć połową warzyw.
Znów ułożyć rybę i przykryć resztą warzyw. Schłodzić w lodówce.