WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Potrawa najbardziej kojarzona z Wigilią, ale ja mogłabym ją jeść przez cały rok. Moja ulubiona potrawa rybna.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1kg filetów ryb (u mnie dorsz)
  • mąka do panierowania
  • sok z cytryny do skropienia ryby
  • 6 większych marchewek
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 3 cebule
  • kawałek selera
  • liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • ok. 200 g przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku

ETAP 1:

Rybę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Panierować w mace i usmażyć na oleju. Warzywa obrać. Cebule pokroić w piórka. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce na dużych oczkach.

Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i przesmażyć na nim cebulę. Po kilku minutach gdy cebula się zrumieni, dodać starte warzywa.

Smażyć kilka minut aż się zrumienią. Przełożyć warzywa do garnka.
Dolać szklankę wody. Włożyć listek laurowy i ziele angielskie, przykryć i dusić kilkanaście minut aż warzywa zmiękną.

Następnie dodać przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać, doprawić warzywa solą i pieprzem i dusić jeszcze kilka minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie połowę filetów rybnych. Przykryć połową warzyw.

Znów ułożyć rybę i przykryć resztą warzyw. Schłodzić w lodówce.

Tagi:

ryba danie