Sposób przygotowania:
Ryba po grecku
Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.