kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, tradycyjna ryba po grecku podawana z warzywna pierzynka z marchwi, selera i pietruszki. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

podstawowe

  • 3-4 filety z dorsza
  • 2 średnie marchewki
  • pół selera
  • korzeń pietruszki
  • zielona część pora
  • 2 białe cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
  • Szklanka domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie puszka pomidorowego pelatti

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety oprószyć z obu stron solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Obtoczyć w mace, otrzepać z jej nadmiaru i usmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym na złoto.

Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por i cebule drobno posiekać. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać szklanką domowego przecieru pomidorowego lub zamiennie pelatti z puszki, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Rybę serujemy na ciepło z dodatkiem warzyw lub układamy w półmisku i przykrywamy warzywną pierzynką i podajemy na zimno.