Sposób przygotowania:
Ryba po grecku
Rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Oprószyć lekko solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać dodając przyprawę do ryb.
Do rozbełtanych jajek włożyć kawałki ryby i odstawić na 15 - 20 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie rybę wyjmować po kawałku i panierować w mące a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jarzyny obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10 minut dodając do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojoną cebule, pod koniec smalenia dodać pokrojony por.
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowane jarzyny wraz z wywarem, dodać przyprawy a następnie rozmieszany z odrobiną gorącej wody koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać do połączenia składników i jeszcze kilka minut gotować na wolnym ogniu.
Układać w salaterce warstwami zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach.
Na przemian warzywa , ryby i tak do wyczerpania ryb i warzywa.
Przyozdabiamy natką pietruszki, plasterkami cytryny oraz kawałkiem pora.
Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Oprószyć lekko solą i pieprzem.
Jajka rozbełtać dodając przyprawę do ryb.
Do rozbełtanych jajek włożyć kawałki ryby i odstawić na 15 - 20 minut w chłodne miejsce.
Po tym czasie rybę wyjmować po kawałku i panierować w mące a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Jarzyny obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10 minut dodając do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Na gorącym oleju podsmażyć pokrojoną cebule, pod koniec smalenia dodać pokrojony por.
Do podsmażonej cebuli dodać ugotowane jarzyny wraz z wywarem, dodać przyprawy a następnie rozmieszany z odrobiną gorącej wody koncentrat pomidorowy.
Całość wymieszać do połączenia składników i jeszcze kilka minut gotować na wolnym ogniu.
Układać w salaterce warstwami zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach.
Na przemian warzywa , ryby i tak do wyczerpania ryb i warzywa.
Przyozdabiamy natką pietruszki, plasterkami cytryny oraz kawałkiem pora.
Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
gusia1000