BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 845]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Polecam bardzo smaczną rybę po grecku. Ryba smażona a następnie przekładana podgotowanymi smażonymi jarzynami. Co roku gości na moim świątecznym stole.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • ryba mrożona ( miruna) około 1 kg,
  • marchewki 5 szt,
  • pietruszka 3 -4 szt,
  • seler 1 mały lub 1/2 dużego,
  • por biała część kawałek,
  • cebula 2 szt,
  • woda gorąca 2,5 szkl,
  • ziele angielskie 5 ziarenek,
  • liście laurowe 2 szt,
  • sól i pieprz,
  • bazylia,
  • przyprawa uniwersalna do smaku,
  • koncentrat pomidorowy 1 słoik,
  • jajka 4 szt,
  • przyprawa do ryb 1 łyżeczka,
  • mąka do panierowania,
  • olej do smażenia,

 

  • Do dekoracji;
  • natka pietruszki,
  • plasterki cytryny,
  • trochę marchewki,
  • kawałek pora z zielonym,

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Rybę po rozmrożeniu dokładnie osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki.

Oprószyć lekko solą i pieprzem.

Jajka rozbełtać dodając przyprawę do ryb.

Do rozbełtanych jajek włożyć kawałki ryby i odstawić na 15 - 20 minut w chłodne miejsce.

Po tym czasie rybę wyjmować po kawałku i panierować w mące a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Jarzyny obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować około 10 minut dodając do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.

Na gorącym oleju podsmażyć pokrojoną cebule, pod koniec smalenia dodać pokrojony por.

Do podsmażonej cebuli dodać ugotowane jarzyny wraz z wywarem, dodać przyprawy a następnie rozmieszany z odrobiną gorącej wody koncentrat pomidorowy.

Całość wymieszać do połączenia składników i jeszcze kilka minut gotować na wolnym ogniu.

Układać w salaterce warstwami zaczynając od warzyw i kończąc na warzywach.

Na przemian warzywa , ryby i tak do wyczerpania ryb i warzywa.

Przyozdabiamy natką pietruszki, plasterkami cytryny oraz kawałkiem pora.

Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia.
Ryba po grecku
Rybę rozmrozić,osuszyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki
Ryba po grecku
Kawałki ryby oprószyć solą i pieprzem a następnie włożyć do rozbełtanego jajka
Ryba po grecku
Rybę wyjmować z jajka a następnie panierować w mące
Ryba po grecku
Panierowaną rybe smażyć na rozgrzanym oleju
Ryba po grecku
Przygotować jarzyny,następnie obrac i zetrzec na tarce grube oczka
Ryba po grecku
Starte jarzyny włożyc do garnka ,zalac gorącą wodą i gotować około 15 minut dodając ziele angielskie i liście laurowe
Ryba po grecku
Por i cebule pokroić w prążki, następnie podsmażyć do zeszklenia
Ryba po grecku
Do podsmażonej cebuli dodać podsmażone jarzyny oraz przyprawy
Ryba po grecku
Do podsmażanych jarzyn dodac rozmieszany koncentrat pomidorowy i wymieszać
Ryba po grecku
Tak przygotowanymi jarzynami przekładamy usmażoną wcześniej rybę
Ryba po grecku
Przekładana warstwami ryba gotowa do udekorowania i spożycia