Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ryba po grecku z warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszna ryba po grecku. Doskonała na Wielki Piątek. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Polecam gorąco!!!

Ryba po grecku z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku z warzywami

 

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku z warzywami
Mrożone ryby rozmrażam i osuszam ręcznikiem papierowym. Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie. Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie. Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu około 25 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam i odstawiam na 3-4 godziny w chłodne miejsce, aby ryby się "przegryzły". Podaję z pieczywem.
Ryba po grecku z warzywami
Ryby kroję na kawałki i oprószam solą. Przygotowane ryby maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
Ryba po grecku z warzywami
Cebulę kroję w kostkę, a pora w plasterki. Razem podsmażam na oliwie.
Ryba po grecku z warzywami
Dodaję starte na tarce o dużych oczkach warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler). Mieszam i chwilę podsmażam. Warzywa zalewam wodą. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, paprykę mieloną, cukier i koncentrat. Warzywa duszę na małym ogniu 25 minut.
Ryba po grecku z warzywami
Do dużego naczynia nakładam naprzemiennie porcję ryb i warzyw. Naczynie przykrywam i odstawiam na 3-4 godziny w chłodne miejsce, aby ryby się