kineczka1412

kineczka1412

Kucharz
[Przepisów: 12]

ryba po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 1/5 głosów: 1

Jest to danie pyszne sama się przekonałam polecam.

ryba po grecku

Składniki:

ryba po grecku

 

  • kilka filetów ryby mrozonej (w zalezności od ilości osob) ,

 

  • 4 średnie marchweki, 2 średnie pietruszki,

 

  • mały seler ,

 

  • 4 cebule ,

 

  • wiekszy słoiczek koncentratu pomdorowego,

 

 

 

  • olej do smażenia,

 

  • 1/2 szklanki wody , cukier

 

 

Sposób przygotowania:

ryba po grecku
Warzywa obieramy , myjemy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w póltalarki. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy podsmażamy starte warzywa (marchew, piertuszkę, seler) Lekko solimy i po kilku minutach przykrywamy patelenię.

W tym czasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy zamrożona jeszcze rybę- lekko solimy. Usmazone kawałki odkładamy na talerz, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Zaglądamy do warzyw - podlewamy 1/4 szklanki wody i dalej dusimy. Po usmażeniu filetów , smazymy cebulkę na lekko złoty kolor . Przekładamy cebulę do garnka oraz warzywa z patelni. Dodajemy listek,pieprz w ziarenkach i ziele angielskie podlewamy znow 1/4 wody, dodajemy koncentrat i odrobinę cukru.Dusimy na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy solą do smaku i jeśli jest zbyt ścisłe, podlewamy troszkę wodą. Gdy warzywa bedą miekkie, ukladamy w półmisku na zmianę: warzywa, ryba. Na wierzchu powinny być warzywa. Potrawę odstawiamy do wystygnięcia.Dekorujemy duzymi gałązkami natki. Najlepiej smakuje po dwóch dniach.

Przepis ten funkcjonuje od wielu , wielu lat... i zawsze zachwyca..

Smacznego :)