bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Pyszne ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Często przyrządzam rybę w ten sposób, jest bardzo smaczna, podaję ją na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako przystawkę.

Pyszne ryba po grecku

Składniki:

Pyszne ryba po grecku

 

  • 4 duże marchewki

 

  • 2 pietruszki

 

  • kawałek selera

 

  • 1 duża cebula

 

  • 0,5 kilograma ryby miruny

 

  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

 

  • 3 łyżki pikantnego ketchupu

 

 

 

  • cukier

 

  • Dodatkowo:

 

 

 

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Pyszne ryba po grecku
Obraną marchew, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondla, dusimy na maśle pod przykryciem do miękkości. Obraną cebulę kroimy w paski i przesmażamy osobno na pozostałym maśle, przekładamy do podduszonych warzywami. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup i dusimy jeszcze przez 5 minut, doprawiamy do smaku.

Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i panierujemy w jajku oraz mące. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rybę na lekko złoty kolor z obydwu stron.

Usmażoną rybę przekładamy warzywami.

Tagi:

ryba dania