BaBy w kuchni

BaBy w kuchni

Szef Kuchni
[Przepisów: 31]

Ryba po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ryba po grecku to danie uniwersalne - można ją przygotować jako przekąskę na przyjęcie, ale może też posłużyć jako "pełnoprawny" obiad.

Ryba po grecku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1 kg filetów rybnych (najlepiej niemrożonych)
  • 2,5 kg cebuli
  • 3-4 marchewki
  • pół selera
  • 2 łyżki wegety
  • 1/2 torebki majeranku
  • opakowanie papryki słodkiej
  • papryka ostra do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do ryb
  • 2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
  • panierka: bułka tarta, jajka, trochę mleka
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku

Pokrojoną w plasterki cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy startą marchewkę i startego selera (selera można ewentualnie pominąć) i całość podsmażamy. Doprawiamy do smaku paprykami (ostrą i słodką), pieprzem, majerankiem i wegetą (lub solą). Dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy, aż warzywa zmiękną. *** Rybę doprawiamy przyprawą do ryb. Jeśli jest mrożona, to oczywiście wcześniej ją rozmrażamy i dokładnie osuszamy. Jajka, mleko, sól i pieprz roztrzepujemy razem, tworząc panierkę. Panierujemy rybę w tej mieszaninie, a potem w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju. *** Rybę układamy na półmisku i przykrywamy dekoracyjnie cebulowo-marchewkowym "farszem".


Poznaj nietypowy pomysł na rybę po grecku >>>

Ryba po grecku
Rybę panierujemy i smażymy na oleju, a osobno przygotowujemy "farsz" z cebuli i marchewki duszonych w pomidorach
Ryba po grecku
Rybę układamy na półmisku i dekorujemy "farszem"