Ziziunka18

Ziziunka18

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Ryba po grecku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ryba po grecku najlepiej smakuję z kiszoną kapustą

Ryba po grecku

Składniki:

Ryba po grecku

 

  • 1-2 kg filetów z ryby(mintaj,morszczuk)
  • cytryna,
  • mąka i jajko do obtoczenia ryby,
  • 1 włoszczyzna: marchew, por,pietruszka,seler,
  • 1 duża cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • musztarda,
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty,
  • sól,cukier.

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku
Filety solimy, pieprzymy oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażymy rybę na złoto. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i podsmażamy chwilę na oleju. Dorzucamy startą na tarce pietruszkę i seler. Biała część pora drobno kroimy i również wrzucamy do garnka. Dorzucamy do tego cebulę pokrojoną w piórka. Wrzucamy też ziele, liść laurowy oraz pieprz. Podlewamy wszystko wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie doprawiamy sos koncentratem(2-3 łyżeczki), solą, cukrem oraz 1-2 łyżeczkami musztardy. Układamy warstwami ryba-sos-ryba-sos.