Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ryba po grecku inaczej

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryba po grecku inna niż wszystkie , super wygląda a jeszcze lepiej smakuje!

Ryba po grecku inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po grecku inaczej

 

  • 4-6 filetów z morszczuka lub inna ulubiona rybka
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1-2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1-2 żółtka
  • masło
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszona natka pietruszki
  • liście laurowe i ziela angielskie

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku inaczej
Ryby oprószam z jednej strony solą, pieprzem i natką pietruszki i smażę na maśle na doprawionej stronie a drugą doprawiam tak samo ale na patelni. Warzywa obieram, pora kroję w cieniutkie paseczki a resztę ścieram na tracę. Warzywa podsmażam na oliwie lub maśle , podlewam delikatnie wodą doprawiam i duszę do miękkości.Na cieście francuskim układam warstwę warzyw układając je w kształt ryby na to kładę rybę i warstwę warzyw przykrywam ciastem i sklejam formując kształt ryby. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Ciasto smaruję żółtkiem robię oko z ziela angielskiego i płetwę z liścia laurowego. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekę 20 minut.
Ryba po grecku inaczej
Warzywa podsmażam na oliwie lub maśle , podlewam delikatnie wodą doprawiam i duszę do miękkości
Ryba po grecku inaczej
Rybę smażę na maśle na doprawionej stronie a drugą doprawiam tak samo ale na patelni
Ryba po grecku inaczej
Na cieście francuskim układam warstwę warzyw układając je w kształt ryby na to kładę rybę i warstwę warzyw
Ryba po grecku inaczej
Przykrywam ciastem i sklejam formując kształt ryby,smaruję żółtkiem robię oko z ziela angielskiego i płetwę z liścia laurowego.