misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 630]

Pierś z kurczaka w cieście

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszna, delikatna, bardzo aromatyczna i soczysta pierś z kurczaka. Idealna na obiad dla całej rodziny. Moja rodzina uwielbia tak przygotowane mięso.

Pierś z kurczaka w cieście Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierś z kurczaka w cieście

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy do smaku u mnie:
  • bazylia, zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, świeżo zmielony pieprz kolorowy, sól morska

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka w cieście
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy, Następnie kroimy ją na mniejsze kawałki.

Do miski wbijamy duże jajko. Dodajemy przyprawy i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy mleko i dodajemy mąkę. Ponownie bardzo dokładnie roztrzepujemy, by nie powstały grudki. Do miski z ciastem wkładamy pokrojoną pierś z kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny ( dzięki temu mięso przejdzie aromatem przypraw).

Tak przygotowaną pierś smażymy na niewielkiej ilości ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podajemy np. z ziemniakami i sałatką.
Pierś z kurczaka w cieście
Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki
Pierś z kurczaka w cieście
Do miski wbijamy jajko i dodajemy przyprawy
Pierś z kurczaka w cieście
Do roztrzepanego jajka dodajemy mleko oraz mąkę i dokładnie roztrzepujemy
Pierś z kurczaka w cieście
Do miski z ciastem dodajemy pokrojoną wcześniej pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka w cieście
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 2-3 godziny
Pierś z kurczaka w cieście
Piersi smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu

Tagi:

kurczak mięso