Sposób przygotowania:
Jajeczna tarta z kiełbasąETAP 1:
Ciasto kruche:
Mąkę mieszam z masłem oraz szczyptą soli dodaję śmietanę oraz żółta, całość szybko zagniatam, formuję w kulę i wałkuję lub wylepiam w formie dno oraz boki, nakłuwam widelcem podpiekam w nagrzanym piekarniku do 195*c, przez 5 minut.
ETAP 2:
Nadzienie:
3 jajka gotuję na twardo, obrać, obieram kroję na połówki. Mieszankę warzywną osączam na sicie z zalewy, kiełbasę kroję na plastry.
ETAP 3:
Resztę jajek wbijam do miski, dodaję śmietankę, oraz łyżkę zupy cebulowej, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, całość miksuję na gładką masę.
ETAP 4:
Na podpieczone i wystudzone ciasto wylewam masę śmietanowo-jajeczną z mieszanką warzywną na wierzch kładę gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp 180*c zapiekam około 20 minut – aż masa będzie ścięta.
Podaję gorące z dowolnym sosem np majonezowym
Smacznego!
niezły kąsek