2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1483]

SUPERPRZEPIS

Jajeczna tarta z kiełbasą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 21

Kruche ciasto na słono, masa ze śmietanki i gotowane jajka z dodatkiem kiełbasy to propozycja na całkiem inny obiad czy ciepłą kolację. Polecam!

Jajeczna tarta z kiełbasą

Składniki:

Jajeczna tarta z kiełbasą

 

 

  • Nadzienie:
  • 6 jajek
  • 400 ml śmietanki 22%
  • 20 dag kiełbasy cienkiej drobiowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –(marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona)
  • 1 łyżka zupy cebulowej francuskiej z torebki
  • Szczypta gałki muszkatołowej do smaku
  • Sól do smaku
  • Pieprz biały do smaku
  • Natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Jajeczna tarta z kiełbasą

ETAP 1:

Jajeczna tarta z kiełbasą
ciasto zagniatam z podanych w przepisie skladników

Ciasto kruche:
Mąkę mieszam z masłem oraz szczyptą soli dodaję śmietanę oraz żółta, całość szybko zagniatam, formuję w kulę i wałkuję lub wylepiam w formie dno oraz boki, nakłuwam widelcem podpiekam w nagrzanym piekarniku do 195*c, przez 5 minut.

ETAP 2:

Jajeczna tarta z kiełbasą
warzywa osaczam na sicie kiełbasę kroję na talarki

Nadzienie:
3 jajka gotuję na twardo, obrać, obieram kroję na połówki. Mieszankę warzywną osączam na sicie z zalewy, kiełbasę kroję na plastry.

ETAP 3:

Jajeczna tarta z kiełbasą
masę jajeczną mieszam ze smietaną oraz pozostałymi skladnikami

Resztę jajek wbijam do miski, dodaję śmietankę, oraz łyżkę zupy cebulowej, doprawiam do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, całość miksuję na gładką masę.

ETAP 4:

Jajeczna tarta z kiełbasą
tak wygląda tarta przed pieczeniem, smacznego!

Na podpieczone i wystudzone ciasto wylewam masę śmietanowo-jajeczną z mieszanką warzywną na wierzch kładę gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawiam do nagrzanego piekarnika do temp 180*c zapiekam około 20 minut – aż masa będzie ścięta.
Podaję gorące z dowolnym sosem np majonezowym
Smacznego!


Tagi:

dania jajka