Sposób przygotowania:
Ryba po japońsku
Składniki zalewy dokładnie wymieszać i odstawić. Oczywiście zalewę można sobie zmodyfikować pod swój smak, jak ktoś woli kwaśniejsze do więcej octu jak bardziej słodkie to mniej.
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam filetów z morszczuka. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew.
Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła.
W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły.
Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę.
Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników.
Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc.
Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie.
Filety rybne pokroić na mniejsze kawałki, ja użyłam filetów z morszczuka. Oprószyć solą i pieprzem. Panierować w jajku i mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.
Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować warzywa. Cebulę pokroić w pół plastry, marchewkę w słupki. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i wrzucić cebulę i marchew.
Smażyć co jakiś czas mieszając aby cebula się nie przypaliła.
W międzyczasie paprykę pokroić w paseczki, dodać do cebuli i marchewki. Wszystko razem smażyć aby warzywa zmiękły.
Gdy warzywa na patelni już zmiękną zestawić z ognia, dodać pokrojone w paseczki ogórki. Wymieszać i dodać wcześniej przygotowaną zalewę.
Ponownie wymieszać. W szklanym naczyniu (u mnie miska) układać na przemian warstwę warzyw, warstwę ryby, warstwę warzyw i tak do wykorzystania składników.
Na wierzchu ma być warstwa warzyw. Całość wystudzić a potem wstawić do lodówki na całą noc.
Można też od razu rybkę podać na ciepło z warzywami i np. ryżem, jednak najlepiej smakuje na zimno jak się przegryzie.